Mojito’s drinkrecept

Mojito föddes som drink på Kuba under 1900-talets begynnande sekel, antagligen på den berömda baren La Bodeguita del Medio i Havanna. Här avnjöt den välkände författaren Ernest Hemingway, som stamkund, allra helst sin Mojito – och marknadsförde den med hjälp av sina romaner.

Drinkreceptet vi här presenterar är originalreceptet, alla möjliga variationer och förenklingar kan förekomma runt om i världen. Våga testa olika typer och hitta ditt eget favoritrecept.

4 – 6 cl Ljus rom
2 cl Limejuice (ca en halv limefrukt)
2 tsk Strösocker (eller ett par msk sockerlag)
Ett par kvistar Färsk mynta
Sodavatten

Vad som skall göras:

Häll limejuicen i ett högt glas, tillsätt sockret och rör om tills det löser sig. Lägg därefter i den färska myntan, och krossa alltsammans med en muddler. Häll på romen, tillsätt iskuber och fyll upp med sodavaten – rör slutligen om och garnera med någon myntakvist.