Filmrecension Pippa Lees hemliga liv

Regissören Rebecka Miller (dotter till Arthur Miller och Magnum-fotografen Inge Morath), gör film nästan lika sällan som sin man Daniel-Day Lewis syns i dem. Pippa Lees hemliga livMen när hon väl gör det är hon onekligen något på spåren. Kapaciteten är stundtals lika genomträngande som hennes föräldrars blickar för att skildra människan.
För ”Pippa Lees hemliga liv” är ett till stora delar fantastiskt kvinnoporträtt.

Pippa Lee har åldrats och är runt 50. Med sin betydligt äldre man har hon lämnat New York för att flytta in i ett stilla hus i en småstad. Han behöver lugn. Här inser hon snart vad det blev av henne. När hennes barn flyttat ut och den allt mer åldrande mannen har en affär med hennes väninna inser hon att hon de senaste 30 åren bara levt för och genom sin man. Som ung fanns där en visserligen obestämd men ändå stark drivkraft och en livsglädje som nu är en leende yta nästan ingen bryr sig om. Verkligen inte hennes bufflige bokförläggare till man….

Allt medan Pippa inte vet om hon ska gå vidare eller krasha totalt följer vi hennes liv och uppväxt i rörande tillbakablickar.
Det går inte att klaga på att allt lagts upp i en intellektuell medelklassmiljö (som närmast alltid i den här typen av filmer). Det går inte att klaga på att Miller (som först skrev boken om Pippa, sedan manuset och sedan regisserade filmen) skildrar Lees sexuella nyfikenhet tämligen 70-talsklyshigt. Det gör inte mycket. Filmen bärs nämligen fram av Robin Wright (före detta Wright Penn). Med Wrights stilla, men magiska trollspö går vi in i Lees gestalt oavsett kön och egna erfarenheter.

Cabom

En fantastisk bra stjärnkikare till mycket bra pris som verkligen är knivskarp

Undertaket

Köp undertak, ljudabsorbenter, akustikplattor & akustiktak online från oss

Trollkarl Henrik Silver

Anlita en trollkarl med charm som inte lämnar någon oberörd

Dryckesprovning Göteborg

En kaffeprovning i Uddevalla som ger en magisk smakupplevelse utöver det vanliga

Hon har bra stöd av Alan Arkin (som fick en nytändning i ”Little Miss Sunshine”) och Blake Lively som den unga Pippa. Någa av de andra kända namnen i biroller, som Ryder, Bello och Reeves må hamna i skuggan (nja, fast definitivt inte Monica Bellucci i sin lilla biroll). Manuset är intelligent och fotot enkelt men effektivt med människorna i centrum konstant.

Recensenterna hemma i USA var tämligen svala inför Millers film. Obegripligt för mig. När jag ser ”Pippa Lee” tänker jag på Todd Haynes och Julianne Moores (med även här) ”Far from heaven” från 2002 och undrar lite yrvaket om det är det senaste exemplet vi fick ett sådant starkt kvinnoporträtt från USA av en människa fångad i det manliga nät av att vara snäll, snygg och till lags? Att gå in i roll som den passive, att främst vara någon annans.

Två saker är i alla fall uppenbara; Det finns alldeles för få bra kvinnoporträtt även idag, men Pippa Lee är definitivt ett av de främsta från de senaste åren.